Veilig op vakantie: meld je afwezigheid niet op social media

Veilig op vakantie: meld je afwezigheid niet op social media!



Op www.politiekeurmerk.nl/consument/preventietips#2 nog meer tips om veilig op vakantie te gaan!

Klik de onderstaande presentatie aan door op het pijltje > de Prezi te beginnen.

zondag 4 juli 2010

2 opmerkingen:

  1. Op de site van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) vond ik een onderzoek naar de werkwijze van woningbrekers van de DSP-groep. "Hoe doen ze het toch? Modus Operandi Woninginbraak."

    http://www.hetccv.nl/binaries/content/assets/ccv/dossiers/samenleven-en-wonen/pkvw/modus_operandi_eindrapport.pdf

    Hier vast een voorproefje:

    De keuze voor de in te breken woning is in de meeste gevallen vooraf bepaald. De omstandigheden zijn meer bepalend dan het woningtype en vooral ook het weten of zien dat er wat te halen valt en de inschatting over het gemak waarmee men de buit denkt te kunnen bereiken. Het komt regelmatig voor dat inbrekers op basis van een tip of opdracht doelgericht op een bepaalde woning afgaan.

    Inbrekers gaan vaak verkennen voordat ze ergens inbreken. Ze houden een object een tijdje in de gaten of winnen vooraf informatie in. Dit doen ze bijvoorbeeld op de fiets: je kunt er goed verkenningen rondom het object mee uitvoeren, zoals mogelijke vluchtroutes.
    Onderdeel van het verkennen is uiteraard ook kijken of er iemand thuis is. Voorbeelden van trucs die een inbreker kan uithalen om te achterhalen of er ’s avonds of ’s nachts iemand is thuisgekomen:
    - Een bloempot of iets anders ‘groots’ voor de deur zetten
    - Iets tussen de voordeur doen zoals een takje of een touwtje
    - Een krant half in de brievenbus steken
    - Opbellen naar het adres of social media checken
    - Kijken of het licht aan is in combinatie met gordijnen die open of dicht zijn (als extra check in geval van tijdschakelaar op lampen).

    Er kunnen redenen zijn om een inbraakpoging te staken. Als teveel lawaai geproduceerd wordt of als men gestoord wordt (door bijvoorbeeld de buren) kan dat een reden zijn om de poging te staken. Bij de duur van een inbraakpoging maakt het daarom uit of men weet mogelijk gehoord te kunnen worden of informatie heeft over de (duur van de) afwezigheid van de bewoners. Zijn de omstandigheden gunstig, dan kunnen inbrekers langer doorgaan, net zolang tot ze binnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tip van @catreal:

    - Twitter: via Tweetdeck* kun je tweets inplannen. Handig, want zo blijf je in het zicht van je volgers en kan toch lekker afkicken;
    - Linked In: via #in kun je de geplande tweets* op je statusline in Linked In zetten. Ook nu zien je relaties dat je actief bent. Wanneer je tijd hebt, dan update je je groepen;
    - Facebook: via #fb kun je de geplande tweets* op je statusline in Linked In zetten. Ook nu zien je relaties dat je hierop actief blijft

    BeantwoordenVerwijderen